STUMBRAS ANT TABURETĖS

    „Psilikono teatrą“ sudaro miniatiūrinės tąsios silikoninės lėlės. Kiekvienas sugadintas egzempliorius bet kada gali būti pakeistas identiška nauja gipsinės formos atlieja. Specialiuosius efektus sukuria skystyje tirpdomi vaistai (pvz., putojantys nuskausminamieji), buitinės chemijos ir grožio industrijos preparatai (šampūnai, kremai, lūpų dažai). Visa, kas vyksta mažoje plokštumoje, tampa matoma veiksmą filmuojant ir projektuojant dideliame ekrane. „Psilikono teatro“ vaidinimas yra viešas videožaidimas silikoniniais personažais, tekstais, asmeniniais ir iš žiūrovų pasiskolintais daiktais. Veiksmą palaiko ir lydi muzika. „Psilikono teatras“ pakoreguos liūdesio raukšlių subjaurotą lietuvių tautos veido tarpuakį meninio silikono implantu.

    Teatro pavadinimas kilo iš svarbiausios jame naudojamos medžiagos – silikono. Tačiau tai ne viskas. Pasirodymas persmelktas paslaptingojo psichosilikono; silikonas ne tik naudojamas statybos darbuose plyšiams sandarinti, bet ir gali hermetizuoti žmogaus sąmonę. Dėl šios priežasties atsirado prierašas „PSI“.

    ***
    Tokio tipo teatras, kuriame „vaidina“ silikoninės lėlytės, – kol kas vienintelis pasaulyje. (...)

    Gali kilti klausimas, kodėl toks performansas vadinamas teatru, o ne daile ar grafika. Tačiau jis kuriamas visai kitaip nei vaizduojamųjų menų kūriniai ir kitaip pristatomas žiūrovui. Pirmą kartą „Psilikono teatras“ pasirodė per grafikos bienalę „Now Art Now Future“ 2005 metais Klaipėdoje. Palaipsniui performansą tapo vis sudėtingiau parodyti dailės ar grafikos parodose. „Psilikono teatrui“ teko peržengti ribą, skiriančią vaizduojamuosius ir scenos menus.

    Agnė  Taurinskaitė. Teatralizuota silikono istorija. Miesto IQ, 2008 Nr. 8

     

    Menų spaustuvė, „Psilikono teatras“

    STUMBRAS ANT TABURETĖS

    Tikrais faktais paremta audiovizualinė vieno veiksmo drama.
    Trukmė – 50 min.
    Premjera – 2007 m. lapkričio 15 d.

    Scenarijaus ir silikoninių lėlių autorė, režisierė ir atlikėja – Auksė PETRULIENĖ
    Muziką parinko ir ją atlieka Vaidotė BENAITIENĖ
    Vaizdo projekcijų autorius ir operatorius –
    Darius PETRULIS
    Specialiųjų elektroninių garso efektų autorius – Tomas GENEVIČIUS
    Psichiatrė, projekto konsultantė – Danutė LOVKIENĖ