NO THEATRE

    Teatro judėjimą „No Theatre“ būtų galima įvardyti kaip vieną iš 2009–2010 metų sezono naujienų. Tai dar vienas 2009 m. pavasarį aktorystės studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusių režisieriaus Gintaro Varno auklėtinių projektas. Muzikos gerbėjai jau senokai žino dvi šio kurso aktorių suburtas grupes – „Suicide DJ’s“ ir „Stipriai kitaip“, o kartu su kurso vadovu teatro scenoje jie pasirodo kaip teatras „Utopia“.

    „No Theatre“ dar sunku įvardyti ar apibendrinti, tam dar anksti. Pirmuosius savarankiškumo besiekiančių devynių jaunų teatro kūrėjų eksperimentus šiuo metu svarbiau fiksuoti tam, kad šis reiškinys, išsiskyręs konkrečioje scenos būvio realybėje, laikui bėgant neužsimirštų. Bene labiausiai jie pagarsėjo teatralizuotomis akcijomis daugiausia urbanistinėse erdvėse: nuo vidinio kiemo, judrios sostinės gatvių sankryžos iki greitkelio, nuo turgaus, prekybos centrų ir parduotuvių iki teatro, o kur dar kelionės troleibusais. Šie specialiais kostiumais ir grimu pasipuošusių jaunų aktorių „išpuoliai“ prieš miestiečius, fiksuoti vaizdo kamera, „No Theatre“ veiklą išplėtė dar ir į skaitmeninę žiniatinklio erdvę. Grupė taip nusprendė plėsti savo kūrinių prieinamumą ir keisti teatro komunikacijos būdus.

    Kaip pirmąjį ir programinį kūrinį „No Theatre“ pristatė teatralizuotą koncertą „No Concert“, kuris, nors ir kupinas jaunatviško noro maištauti prieš tradicines formas šiandieninėje scenoje, iš esmės netapo nauju žodžiu mūsų teatre. „No Theatre“ įkvėpėjas ir „No Concert“ režisierius Vidas Bareikis sutinka, kad pirmosios naujo judėjimo akcijos, kurių metu vyko netikėti susitikimai su publika, buvo įdomesnės nei pats spektaklis. Nors kai kam „No Theatre“ akcijos galėtų priminti kadaise Vilniaus gatvėmis riedėjusius Senamiesčio teatro eksperimentus, reikėtų nepamiršti, kad jo kūrėjų stiprybė – ryšys su jaunąja žiūrovų karta ir jos esamuoju laiku.

    Goda Dapšytė

    ***
    „No Concert“ – tai teatralizuotas koncertas, gimęs iš grupės „No Theatre“ gatvės akcijų ir improvizacijų. Festivalyje „Lietuvos teatrų pavasaris 2010“ publika išrinko „No Concert“ geriausiu spektakliu, rodytu mažojoje scenoje.

    Teatrams išgyvenant ne pačius geriausius laikus, devyni jauni aktoriai nusprendė patys eiti pas savo žiūrovus. Nenustebkite, jei vieną dieną prekybos centre, turguje ar kavinėje būsite užklupti mobilaus spektakliuko. Tai – naujo teatro judėjimo “No Theatre” narių išdaigos. „No Theatre“ komanda – devyni režisieriaus Gintaro Varno vadovaujamo teatro „Utopia“ aktoriai: Vidas Bareikis, Indrė Lencevičiūtė, Ainis Storpirštis, Dovydas Stončius, Elzė Gudavičiūtė, Eglė Špokaitė, Emilija Latėnaitė-Beliauskienė, Vainius Sodeika ir Marius Repšys. „Lietuvos teatras darosi komercinis. Tai nėra blogai. Bet mes turime savo poziciją, teatro, kokį mes norėtume matyti ateityje, viziją. „No Theatre“ veikla nesiekiame protestuoti, tai labiau idėjinis judėjimas, ieškantis naujų saviraiškos būdų, naujų formų, kaip pasiekti žiūrovus“, sako jie.

    Respublika, 2009 11 21


    (...) „No Theatre“ aktorių veikla vis labiau plinta ir aplanko naujas vietas. Šį kartą - nuotykiai iš Vilniaus judriųjų gatvių, kuriose jie bandė įvesti tvarką, tačiau tam kliudė „nejautrūs“ vairuotojai.„Labai įdomu buvo stebėti aplinkinių reakciją bei palaikymą mūsų darbe ir lygiai tokį pat nusivylimą, kai mūsų pastangos būdavo griaunamos. Teatras netikėtose erdvėse pirmiausia žavus tuo, kad jį kiekvienas gali interpretuoti savaip. Apsilankę turguje sulaukėme bemaž daugiausiai komentarų bei spėjimų: senutės sakė, jog tai akcija už blaivybę, vyrai teigė, kad esame „mėsos reklama“, o girtas čigonas visur mus sekiojo ir primygtinai siūlė jam įpilti šampano... Deja, šampanas buvo uždarytas, o dar be to - ir nealkoholinis“, - sakė „No Theatre“ įkūrėjas aktorius Vidas Bareikis.

    Viską vainikavo poros jaunuolių, apsivilkusių sportinę aprangą, pasiūlymas –„Ė urod! Idi siuda!“ (verčiant į lietuvių kalbą - „Ė, išsigimėli! Ateik čia!“). Anot V. Bareikio, nedraugiškiausiai juos priėmė „Akropolio“ bei Nacionalinio dramos teatro apsauginiai. Tiek vienoje, tiek kitoje vietoje pasiūlė pasišalinti.

    „No Theatre“ veikla vis labiau plinta // lrytas.lt, 2009 12 10

     

    No Theatre

    NO CONCERT

    Vienos dalies spektaklis, trukmė – 1 val.
    Premjera – 2009 m. gruodžio 12 d.

    Režisierius – Vidas BAREIKIS

    Vaidina:

    Vidas BAREIKIS, Elzė GUDAVIČIŪTĖ,
    Emilija LATĖNAITĖ-BIELIAUSKIENĖ,
    Indrė LENCEVIČIŪTĖ, Marius REPŠYS,
    Vainius SODEIKA, Dovydas STONČIUS,
    Ainis STORPIRŠTIS, Eglė ŠPOKAITĖ